Poppen bestaan al duizenden jaren! Het is zelfs het oudste speelgoed dat er bestaat. Toch had de pop in de geschiedenis soms ook een andere betekenis. De poppen van vroeger zouden wij niet eens kunnen herkennen. Lees in dit artikel meer over waar poppen vandaan komen!

 

Geschiedenis

In de prehistorie waren mensen al bezig met de creatie van poppen. De poppen van vroeger waren heel primitief. Ze waren van klei of zelfs alleen van hout gemaakt. Er is niet bekend of deze al meteen als speelgoed werden gebruikt.

In diverse Egyptische graven zijn fijnzinnige poppen gevonden. Deze zijn gevonden bij zowel volwassenen als bij kinderen. Deze poppen waren grafgiften, maar ze waren bedoeld om in het hiernamaals mee te spelen. Niet alleen bij Egyptische graven zijn poppen of beeldjes gevonden, maar ook bij tientallen andere culturen.

Ook in de middeleeuwen zijn diverse poppen terug te vinden. Deze zijn teruggevonden bij opgravingen maar soms ook op afbeeldingen. In de middeleeuwen kwam het poppenspel op. Dit diende vooral voor vermaak van de volwassenen. Pas in de late middeleeuwen kregen de kinderen poppen om mee te spelen. Eerst werden zij uit hout gesneden en kregen zij een kegelvorm. Daarop werden haren en een gezicht geschilderd. De grote verschillen tussen arm en rijk is ook aan de poppen te zien. De rijken hadden luxe poppen gemaakt door ambachtslieden en de armen hadden simpele zelfgemaakte lappenpoppen.

Vanaf de 16de eeuw werden poppen vaker te zien op schilderijen of tekeningen. Gedurende de 17de en 18de eeuw nam de kennis van mechanica toe en werd er ook meer bewegend speelgoed gemaakt. Toch was dit erg duur en daarom alleen weggelegd voor rijke kinderen.

Rond de 18de eeuw kregen de poppen, die alsnog van hout werden gemaakt, glazen ogen en een pruik van echt haar. Er begon steeds meer aandacht te worden besteed aan de vormgeving van de poppen. Aan het eind van de 18de eeuw vond de industriële revolutie plaats. Hierdoor nam de fabricage van speelgoed toe.

Ook kwam in deze tijd een andere vorm van poppen maken in opmars, namelijk de papieren poppen. Papieren poppen hadden een realistischer uiterlijk dan houten poppen en aan het schilderen van de gezichten werd ook meer aandacht besteed.

In de 19de eeuw begonnen maskermakers ook poppengezichten te maken. Zo kregen poppen wimpers, wenkbrauwen en ook haren. Aan het eind van de 19de eeuw werden de Franse porseleinfabrieken geïntroduceerd, die poppenkoppen verkochten. Ook kwamen rond dezelfde tijd de celluloid poppen op de markt. Dit waren de voorlopers van de plastic poppen.

De zonnekindpoppen en Waldorf poppen zijn eigenlijk pas vrij recentelijk ontstaan. Ongeveer 100 jaar geleden gaf Rudolf Steiner de aanwijzing voor het maken van deze poppen. De nieuwere versies met een bewerkt gezicht en echte poppenharen zijn in de afgelopen 15 jaar ontstaan.

Zo is dus maar te zien dat poppen door de eeuwen heen vele veranderingen hebben meegemaakt. Maar ondanks alle veranderingen bleef de intentie van poppen hetzelfde, namelijk speelgoed voor kinderen en volwassenen.